Jak se my ženy měníme v rámci jednoho menstruačního cyklu?

Na ženskou cykličnost jsem narazila zhruba před dvěma lety a byl to pro mě neuvěřitelný objev. Najednou jsem zjistila, že jsem “normální”, a že je v pořádku, že jeden týden jsem společenská, rozzářená žena, která chce nosit rtěnku a za 10 dní jsem protivná i sama sobě, nechci nikoho vidět, ani slyšet. Ptáte se proč? 

My ženy jsme bytosti cyklické a v rámci jednoho menstruačního cyklu, se každý měsíc znovu rodíme a umíráme.. Je tedy samozřejmé, že naše nálada, chuť na jídlo, sladké či sex se mění v závislosti na rostoucí a zase stoupající hladině hormonů. Nutno poznamenat že uvedené dny a časové linie jsou velice individuální, zdravý cyklus je cokoliv mezi zhruba 21 až 36 dny. První menstruace neboli menarche přichází mezi 12. a 14.rokem, a ukončení cyklu neboli menopauza přichází mezi 45.až 60.rokem.

Cyklus a hormonální antikoncepce

Nutno ještě podotknout, že pokud berete Hormonální antikoncepci, nejedná se tedy o přirozený menstruační cyklus, a proto se na Vás jednotlivé níže popsané cykly nevztahují. Chci jen zmínit, že používání HA nijak neodsuzuji, sama jsem jí brala od svých 15ti let a přestala s ní před dvěma lety, když už jsem cítila, že to není pro mě a je mi od té doby lépe. 

Pokud zvažujete či přemýšlíte o podobném tématu, a nevíte jak na to. Která forma antikoncepce by pro Vás byla vhodná atd, moc doporučuji stránku Katky Bagniari https://bagniari.com/, krásně tam popisuje, jak funguje ženský cyklus z fyziologického hlediska, mluví o různých typech antikoncepce a menstruačních pomůckách, má i krásný Instagram https://www.instagram.com/bagniari/

Mladé dívky a menstruace

Naše tělo se “učí menstruačnímu cyklu zhruba 3 roky a cyklus se potom může vyvíjet a upravovat po celých 12 let. Takže je úplně normální, že dívky, které začínají menstruovat mají nepravidelný cyklus. Je to normální a není třeba upravovat hormony (jako to bylo například u mě).

Ženský cyklus, aneb jak se my ženy měníme v rámci jednoho měsíce

Pojďme si teď popsat jednotlivé fáze ženského cyklu, pokud by Vás to zaujalo a chtěli jste jít do větší hloubky, moc doporučuju knihu od Mirandy Gray – Cyklická žena. Je to “bible” pro každou ženu a doporučuji darovat každé dceři, neteři, kmotřence. Osvěta je pořád potřeba, šiřte jí dál. 

Fáze vědmy/stařeny –  menstruační fáze 1 – cca 5 den cyklu 

První den nového cyklu začíná menstruací. Pojďme tady tedy začít.. Menstruací začíná nový cyklus. Vstupujeme do reflektivní fáze neboli do fáze stařeny/vědmy. 

Menstruační fáze by měla být pro ženu hlavně obdobím odpočinku a nabíráním nových sil. Máme větší potřebu spánku. Tělo sbírá sílu na další měsíc.

Většinou se nám do ničeho nechce, nejsme produktivní, nejsme akční. Chceme být doma, zachumlané do deky a u toho pít horkou čokoládu 🙂  

Preferujeme samotu, nejsme moc společenské. naše intuice je silná, jsme totiž hodně ponořené a napojené na sebe. Prostě přijměte, že v práci toho neuděláte tolik, nebuďte tedy na sebe přísné. Nebojte všechny resty doženete v následující fázi akční panny.  

Jezte zdravě, nechte si od manžela namasírovat nohy, dopřejte si teplo (horký polštářek na bříško), poproste o pomoc, ať už prarodiče nebo manžela, ať vezmou děti a ven a nechají Vás odpočívat. Pokud si v této fázi dobře odpočinete, budete pak akční a plné síly během celého následujícího cyklu. 

Zdravá menstruace trvá mezi 3 až 5 dny. 

Fáze Panny/Dívky – pomenstruační fáze – 6 až cca 13 den.

6 až 13. den (každá žena má jiný cyklus, takže to berte orientačně) 

Po odeznění menstruace, se cítíme jako znovuzrozené. Po tom velkém útlumu, možná i bolestech přichází úleva, lehkost, naše aktivita najednou se ze dne na den zněkolikanásobí, vpluli jsme totiž do dynamické fáze Panny – období dravosti a zvýšené aktivity. Co nám normálně trvá dlouho, v tomto období zmákneme za chvíli, v práci jsme aktivní, doháníme, co v období menstruace prostě dělat nešlo, plánujeme si schůzky, Všechno jde od ruky, jsme rychlé a akční.. Jsme plné energie, sebevědomí, nepotřebujeme tolik spát. Jsme emočně stabilní, je čas zařizovat a obvolat a zařídit, co jsme tak dlouho odkládali. Postupně se zvyšuje chuť na sex. Tato fáze je nejvíce stabilní, ze všech fází. Jsme jak emočně stabilní, tak i fyzicky, takže pokud si chcete lehce “zahřešit” a dát si dortíček, nebo smažené, teď je ten správný čas, tělo si s tím hravě poradí.

Co se děje fyzicky v našem těle  produkce estrogenu se zvyšuje. V děloze se tvoří nová výstelka, sliznice. Během menstruace dozrává většinou jedno vajíčko, vyjímečně dvě..(z toho pak bývají dvojčátka 🙂

Fáze Matky – Ovulační Fáze

14-20.den od začátku menstruace vstupujeme do takzvané expresivní (ovulační)  fáze – období Matky. Tato fáze je u zdravé ženy provázena ovulací. My ženy jsme empatické, romantické, citlivé, rádi pečujeme o ostatní, jsme společenské, záříme. V této fázi máme největší chuť na milování (ovulujeme a nás instinkt nám káže milování). Ideální doba na naplánování romantické večeře či randíčka. 

Krásná doba, kdy Vás bude bavit se starat sami o sebe, ale i u druhé. Vajíčko se uvolnilo z folikulu a putuje do vejcovodu, kde čeká na oplodnění. 

Jak poznat ovulaci?  Lehké křeče v podbřišku, pokud si měříte bazální teplotu, tak bude zvýšená, cervikální hlen se podobá bílku vajíčka ( je čirý), zvýšený sex drive, citlivější prsa.

Fáze čarodějky – předmenstruační fáze

Zhruba 21-28.den od začátku menstruace vstupuje do kreativní fáze, který je spojen s archetypem čarodějky. Muži pozor, Vaše ženy vstupují do tzv. předmenstruační fáze 🙂

Je to období, kdy se rádi realizujeme v domácnosti – třídíme, uklízíme, vyhazujeme. Chceme mít doma vše krásné a uklizené. Emočně jsme velice nestabilní  – můžeme si věci brát osobně, můžeme být přehnaně kritické (hlavně vůči partnerům a našim dětem), jsme netrpělivé, máme silnou intuici a jsme velice kreativní. 

Ideální období na psaní, či tvoření v jakékoli formě (malování, hudební, vizuální tvorba, pečení, vaření, zahradničení..). Důležité je tvořit rukama, abychom odvedli z těla tu předmenstruační agresi.. 

Nejsme tak zrychlené jako v dynamické fázi, ani tak společenské jako v expresivní fázi a konečně máme ten čas a náladu dosednout a tvořit. 

Hlavně se v této fázi nerozcházejte, nerozvádějte a nedělejte důležitá rozhodnutí!

My ženy jsme neuvěřitelné a jak vidíte, dokážeme být 4 různé osoby, archetypy nebo jakkoliv to chcete nazývat, a to vše zhruba během 30 dní. No není to úžasné 🙂 

Doufám, že už svojí cykličnosti a hlavně sami sobě lépe rozumíte. Doporučuji si poznačit do diáře různé fáze cyklu a dle toho plánovat dovolené, rodinné oslavy, schůzky atd. Daleko lépe se Vám potom životem bude plout. Netlačte na sebe, buďte k sobě laskavé a jemné. 

Vše je tak jak má být a Vy jste ve svém životě přesně tam, kde máte být.

Pokud máte jakékoliv dotazy k cyklu, menstruaci,ovulaci,  jsem s nimi. Ráda pomůžu, stačí se ozvat.

Namasté s láskou,

Veronika

Doporučené četba:

Kdo řešíte potíže s početím, a nebo Vás prostě zajímá ženství a ženské zdraví obecbě, moc doporučuji knihu od Mudr Heleny Máslové – Plodnost

Kdo chcete jít ještě do větší hloubky ženské cykličnosti, doporučuji krásnou knížku od Verči Lančaričové – Ženství jako dar

Miranda Gray – Cyklická žena

404 - Nenalezeno

Nenašli jsme nic, co by odpovídalo vašemu hledání. Zkuste upřesnit hledání nebo využijte hlavní menu k navigaci na webu.